Hotelaanbiedingen Blog
10-beste-restaurants-in-brugge-waar-je-zeker-eens-gegeten-wilt-hebben

10 Beste restaurants in Brugge waar je zeker eens gegeten wilt hebben

Een prachtige historische binnenstad met grachten, grachtenpanden, klinkerstraten, middeleeuwse gebouwen, een overdosis aan cultureel erfgoed, kunst, musea en een haven. Dit is het recept voor een stad die zich goed leent voor een weekendje weg. Voor dit weekendje weg moet je echter wel even de grens over. We hebben het namelijk niet over Amsterdam, Harlingen of Vlissingen maar over de Belgische stad Brugge. 

De gehele binnenstad van Brugge staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er is dus genoeg te zien in deze stad. Van veel rondwandelen en veel zien krijg je ook honger. Gelukkig zijn ze in België en Brugge niet vies van een pintje en een borrel op zijn tijd, en ook zeker niet van lekker eten. Je bent in Brugge aan het juiste adres als je verse wafels en handgemaakte praline zoekt, maar ook als je voor een bourgondisch- of sterrendiner gaat. Voor deze laatste kun je zelfs bij meer dan tien restaurants in de stad terecht. 

Hieronder vind je tien restaurants (in willekeurige volgorde) die zeker de moeite waard zijn tijdens je stedentrip in Brugge. We hebben er voor gekozen niet alleen maar sterrenrestaurants uit te lichten, maar konden het niet laten er toch een paar tussen te zetten. Kun niet al deze restaurants bezoeken tijdens je twee à drie daagse trip? Dan kun je ze gewoon bewaren tot een volgend bezoek aan de sfeervolle Vlaamse stad, want die komt er vast. 

1. Kok au Vin

Een populair restaurant in Brugge dat vaak wordt aangeraden, zowel door toeristen als door locals, is Kok au Vin. In dit restaurant kun je terecht voor een lekkere lunch of een goed diner. Bij Kok au Vin staat ‘eenvoud’ centraal. Dat betekent echter niet dat de gerechten saai zijn. Integendeel. De prachtig opgediende gerechten zien er zeker niet eenvoudig uit en barsten ook van de bijzondere- en bijzonder lekkere smaken.

Bij Kok au Vin kun je terecht voor een uitgebreide lunch of diner. Het restaurant bevindt zich aan de Ezelstraat 21. Loop langs om een kijkje achter de deur te nemen, maar maak een reservering als je er een hapje wilt eten. Al geldt dit eigenlijk (zeker op vrijdag en zaterdag) voor ieder ander restaurant in Brugge. Schrijf het op, want dit is misschien wel de belangrijkste tip voor een weekendje weg in Brugge die we in dit artikel weggeven.

2. Twee Michelinsterren Restaurant De Jonkman

Brugge heeft zich door de jaren heen ontpopt als de culinaire hotspot van België. Met meer dan tien Michelinsterren restaurants begrijp je vast wel waarom. Daarom is een bezoek aan Brugge de uitgelezen gelegenheid om bij een Michelin Sterrenrestaurant te dineren. Jammergenoeg is de rekening na een etentje bij een dergelijk restaurant vaak groot. Wie dit geld liever in zijn zak houdt of anders besteed heeft in Brugge gelukkig alsnog ruim de keuze uit andere bijzonder goede restaurants en bistro’s. Toch kunnen we het niet laten een aantal van de uitmuntende sterrenrestaurants uit te lichten. 

Een van de restaurants met een Michelinster in Brugge, correctie, met twee Michelinsterren is Restaurant De Jonkman. Hier kun je, uiteraard na eerst vroegtijdig een tafeltje te hebben gereserveerd, terecht voor een bijzondere culinaire ervaring. De jonge eigenaar en chef Filip Claeys, die is opgeleid door de Nederlandse Sergio Herman van restaurant Oud Sluis, geeft een moderne twist aan traditioneel vlaams eten. Van alle toprestaurants in Brugge is dit er zeker een die je op je verlanglijstje wilt zetten.

3. Nog een restaurant van wereldklasse: LESS Eatery

LESS Staat voor ‘Love Eat Share Smile’. Dit restaurant opende zijn deuren in maart 2019 en was direct een succes. Dat is niet vreemd, want LESS is in handen van Gert de Mangeleer en Joachim Boudens. Die namen zeggen je misschien niets maar zijn in de Belgische culinaire scene alles behalve onbekend. De heren waren voorheen eigenaar van het drie Michelinsterren restaurant Hertog Jan dat inmiddels zijn deuren gesloten heeft. Het verbaast je daarom vast niet dat LESS slechts negen maanden na opening werd beloond met zijn eerste Michelinster. 

Het relatief nieuwe LESS bevindt zich in het bruisende hart van Brugge aan een van de grootste pleinen in de stad. Het restaurant voelt modern en hip aan en zou zeker niet misstaan in een grote metropool als New York, Londen of Hong Kong. Je kunt er vier dagen per week terecht voor zowel lunch als diner. Wat je daarvan kunt verwachten? Wereldse gerechten van wereldklasse. 

4. Typisch Belgisch dineren bij Spinola

Naast restaurants met een wereldse allure en een wereldse menukaart kun je in Brugge ook bij verschillende restaurants terecht voor een typisch Belgisch diner. Zo’n bourgondisch diner bestaat bijvoorbeeld uit mosselen, wildgerechten en ruime keuze uit wijn. Ben je daar naar opzoek? Dan ben je bij Spinola aan het juiste adres. 

In dit restaurant aan het Jan van Eyckplein in hartje Brugge staan gerechten met schaal- en schelpdieren, vlees, vis en wild centraal. Al blijft de specialiteit van het huis toch echt de mosselen uit de wadden met kruiden uit eigen tuin. Typisch Belgisch en typisch Brugge. 

5. Eet Brugge’s stoofvlees, ofwel ‘stoverij’ in ‘t Bagientje

Stoverij, in Nederland ook wel stoofvlees genoemd, is een typisch vlaams gerecht. Dit gerecht is een ware klassieker in de Vlaamse keuken die bij voorkeur met frieten wordt gegeten. Om stoofvlees goed te bereiden is veel tijd een vereiste. Over het beste recept kan men een oneindige discussie voeren. Hoort er bijvoorbeeld een bruin biertje of een fles Tripel bij? En moet er wel of geen gerstenat worden toegevoegd tijdens het koken? En welk vlees gebruik je eigenlijk voor de perfecte stoverij? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Over al deze dingen hoef jij tijdens je weekendje weg in Brugge niet na te denken. Je kunt simpelweg aanschuiven aan een tafel in ‘t Bagientje.

Restaurant ‘t Bagientje is hét restaurant om de Vlaamse stoverij te proberen. Tenminste, als je een vleeseter bent natuurlijk. De stoverij van dit restaurant wordt namelijk gemaakt van rundernek met steranijs en kruidnagel, Tongerlo, kalfsfond en bruine vond, ui, bruine suiker en meer. Als we Bruggenaren mogen geloven is dit een van de beste plekken om dit Vlaamse gerecht uit te proberen, al blijft hun favoriet natuurlijk altijd stoof uit oma’s eigen keuken. 

6. Een restaurant voor op je culinaire bucketlist: Zet’ Joe

Van de typisch Vlaamse keuken maken we weer even een uitstapje naar een tweetal toprestaurants. Zoals eerder al gezegd is Brugge namelijk een walhalla voor de culinaire fijnproever en voor wie niet afschrikt van een bijzondere gastronomische ervaring. Die ervaring krijg je gegarandeerd bij het restaurant Zet’ Joe dat is beloond met een Michelinster. 

Die Michelinster kwam niet uit de lucht vallen aangezien de meesterchef, het brein achter dit restaurant, al eerder werd beloond met drie sterren in restaurant de Karmeliet. De Karmeliet sloot zijn deuren een paar jaar geleden geleden maar meesterchef Geert van Hecke, een ware legende in de gastronomie, stopte niet in de keuken. Vandaag de dag wordt hij wederom geprezen voor wat hij met Zet’ Joe heeft neergezet. In het kleinschalige Zet’ Joe staan klassieke gerechten centraal met vernieuwende en verfijnde smaken. Je kunt hier uiteraard alleen aanschuiven met een reservering. 

7. Nog een restaurant van Geert van Hecke: Bistro Refter

Nadat de Karmeliet zijn deuren sloot was culinair Brugge even bang dat Geert van Hecke zijn kombuis echt aan de wilgen zou hangen. Niets bleek minder waar. Naast het hierboven genoemde Zet’ Joe opende de gerenommeerde chef kok namelijk nog een restaurant in Brugge, genaamd Bistro Refter. 

Bistro Refter heeft een simpele kaart en is een wat simpeler concept dan Zet’ Joe en zeker dan de Karmeliet. En laat dat nou precies de bedoeling zijn van deze bistro. Toch verraadt alles aan Bistro Refter dat er achter de coulissen een meesterchef aan het werk is. De kwaliteit van het eten in dit restaurant is hoog maar de prijs van het eten is betaalbaarder. Dat is natuurlijk fijn voor wie liever geen goud geld uitgeeft aan een avond dineren of wie daar de middelen niet voor heeft, maar wie toch benieuwd is naar wat een meesterchef op tafel kan toveren. Bistro Refter is zeker geen pretentieus restaurant maar heeft desalniettemin een hoogwaardige brasseriekeuken; een combinatie die velen meer dan goed bevalt. 

8. Drink een Belgisch biertje bij ‘T Brugs Beertje

België staat bekend om zijn goede bieren. Trakteer jezelf daarom tijdens een weekendje weg, naast een goed diner, op een lekker (lokaal) biertje. Die vind je zeker in bierhuis ‘T Brugs Beertje. Dit is niet zomaar een bierhuis; het biedt de keuze uit meer dan 300 soorten bier. De bierliefhebber is hier dus op de juiste plek, maar met een enorm aanbod als dit zit er ook gegarandeerd een verrassend lekker biertje tussen voor wie eigenlijk geen liefhebber is. 

Van een koud biertje krijg je vaak ook een beetje trek. Daar hebben ze bij ‘T Brugs Beertje uiteraard rekening mee gehouden. Naast bier kun je hier namelijk ook een aantal gerechten bestellen en kleine hapjes die perfect samengaan met een bierproeverij. Denk bijvoorbeeld aan een kaasschotel met vijf soorten Belgische kaas of een portie paté. 

9. Een andere populaire bierbestemming: Brouwerij De Halve Maan

Naast ‘T Brugs Beertje is ook Brouwerij De Halve Maan een populaire plek om een koud biertje te drinken. Brugge barst anno 2020 van de gezellige (bier)cafés maar brouwerijen zijn tegenwoordig een schaarste. Of zeg gerust zeldzaam. Waar het centrum van de Belgische stad ooit 400 brouwerijen telde telt het er vandaag de dag nog maar een. En dat is dus Brouwerij De Halve Maan. In deze brouwerij wordt al zes generaties lang, sinds 1856, bier gebrouwen. Alleen dat maakt een bezoek aan de laatst overgebleven stadsbrouwerij al de moeite waard. 

In Brouwerij De Halve Maan worden de bekende bieren ‘Brugse Zot’ en ‘Straffe Hendrik’ gebrouwen. Je drinkt de Brugse Zot en Straffe Hendrik hier dus niet alleen het meest ‘vers’ maar ook het goedkoopst. Je kunt in deze stadsbrouwerij overigens niet alleen bier drinken maar je kunt ook een rondleiding krijgen door de brouwerij. Deze rondleiding neemt je mee door de moderne brouwerij en gaat terug in de tijd naar de geschiedenis van deze bierbrouwerij en de kunst van het bierbrouwen in het algemeen. 

Wie al genoeg gezien en gelopen heeft kan bij De Halve Maan ook terecht voor een typisch Belgische lunch, diner, of een borrelplank die het stadsbier complementeert. 

10. Originele optie voor wijnliefhebbers: Riesling & Pinot

Brugge is de uitgelezen locatie voor een weekend in het teken van drank en spijs. Naast restaurants met een bijzonder hoog gastronomisch niveau, typisch Vlaamse bistrots en eigen stadsbier heeft de stad ook genoeg te bieden voor de wijnliefhebbers onder ons. 

Neem bijvoorbeeld de leuke wijnbar en wijnwinkel Riesling & Pinot. In deze bijzondere bar wordt alleen bijzonder goede Riesling en Pinot geserveerd. Deze selectie is zorgvuldig uitgekozen door sommelier Casimir Dusart. Op de wijnkaart staan 40 verschillende wijnen op fles. Brengt alleen de gedachte aan 40 wijnen op fles je al keuzestress? Geen probleem. Met behulp van de sommelier vind je gegarandeerd een wijn die je goed smaakt. In de bar kun je namelijk ook 12 verschillende wijnen proeven. 

Goedkoop weekendje weg

De kosten van een weekendje weg lopen vaak snel op. Al helemaal wanneer je jezelf trakteert op een diner bij een van de bovenstaande (Michelinsterren) restaurants en daarna nog een lekker biertje of een mooi glas wijn voor jezelf laat inschenken. Bespaar je tijdens een weekendje weg liever niet op dit soort traktaties? Je hebt groot gelijk. Bespaar in plaats daarvan veel makkelijker op je accommodatie. Die hoeft namelijk echt niet veel te kosten, zelfs niet in een bijzonder leuke stad als Brugge, Maastricht of Amsterdam. Zo heeft Hotelaanbiedingen het zware zoekwerk bijvoorbeeld al voor je gedaan en een selectie gemaakt van de beste hotel deals België

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente berichten

Al meer dan 23.092 inschrijvingen