Weekendje Leeuwarden? 10 leuke bezienswaardigheden om te bezoeken
Weekendje weg in eigen land: Leeuwarden
Er zijn veel mooie locaties voor een weekendje weg in eigen land. Duik de natuur in, bezoek een stad, of ga voor een beetje van beide. Voor dit laatste kun je afreizen naar het hoge noorden. Naar Leeuwarden om precies te zijn. ‘Ljouwert’, zoals de Friezen de stad noemen, is absoluut en verborgen parel in Nederland. Doordat de stad vrij afgezonderd in de Noordelijke provincie ligt wordt hij door Nederlanders nog vaak overgeslagen. En dat is jammer, want de stad heeft meer te bieden dan je denkt. Mede door de afgelegen locatie is Leeuwarden de uitgekozen stad voor een weekendje weg waarbij je écht even weg bent.
Leeuwarden wordt ook wel ‘klein Amsterdam’ genoemd. Als je door de oude binnenstad loopt dan begrijp je direct waarom. De stad heeft deze bijnaam te danken aan de historische herenhuizen, vele monumenten, en zijn oude grachten. De gelijkenissen met Amsterdam zijn niet te missen tijdens je dagje uit of weekendje weg in Leeuwarden. Toch is Ljouwert ook compleet zijn eigen stad. Hij ademt en leeft de Friese cultuur; iets dat je alleen in het hoge noorden van het land kunt ervaren.
Wie op zoek is naar een fijn hotel in of rondom Leeuwarden kan kiezen uit een een groot aantal goede opties. Zowel in Leeuwarden als in de rest van Friesland zijn veel gezellige, bijzondere en luxe accommodaties te vinden tegen een scherpe prijs. Een tripje naar het hoge noorden is overigens zo gemaakt. Vanuit Amsterdam rijdt er bijvoorbeeld ieder uur een rechtstreekse trein naar Leeuwarden. Reis je met de auto? Dan is het goed bewaard gebleven geheim dat Leeuwarden heeft de ook rit zeker waard. Hierzonder kun je lezen waarom de stad de moeite waard is. Dit zijn tien bijzondere bezienswaardigheden in Leeuwarden voor tijdens je weekendje weg.
Leer over de Friese cultuur en geschiedenis in het Fries Museum
Een weekendje weg in Leeuwarden voelt, als je niet uit de buurt van Friesland komt, echt als een weekendje in het buitenland. Wil je meer leren over Friesland? Breng dan een bezoek aan het Fries Museum. In dit museum leer je namelijk alles wat je moet weten over de noordelijke provincie. Het museum is gevestigd op het Wilhelminaplein in het centrum van de stad. Je kunt haast niet om het indrukwekkende moderne gebouw heen. De architect? Die is uiteraard Fries (Hubert-Jan Henket). Wie niet zo van musea houdt kan natuurlijk ook alleen de imposante buitenkant van het Fries Museum bewonderen.
In het Fries Museum maak je een bijzondere ontdekkingsreis door het Friesland van vroeger. Verwacht een gevarieerde verzameling van schilderijen, moderne kunst, kostuums, en meer. Onderwerpen als de elf steden, het Friese platteland en de wereldgeschiedenis van Friesland staan er centraal. Daarnaast kun je de persoonlijke plakboeken van Mata Hari (geboren in Leeuwarden) bekijken, en heeft het museum ook kunststukken van Gerrit Benner in de collectie. Door deze bijzondere collectie is het museum zeker niet alleen een aanrader voor tijdens druilerige dagen.
Beklim de ‘Nederlandse toren van Pisa’: Oldehove
De Oldehove is een van de bekendste bezienswaardigheden van Leeuwarden. De toren van de kerk wordt ook wel de ‘Nederlandse toren van Pisa’ genoemd. Je raadt het al: de toren staat scheef. De ruim 120 meter hoge kerktoren staat in het hartje van Leeuwarden en werd in 1529 gebouwd. De toren verzakte echter al snel nadat de eerste stenen werden gelegd. Toen de toren slechts tien meter hoog was stond hij al scheef. De toren die hoger zou worden dan de Groninger Martinitoren werd nooit echt hoog. Naast scheef werd hij namelijk ook nog eens krom gebouwd. Daardoor werd hij nooit volledig afgemaakt. Het resultaat is een stompe toren, die tegenwoordig een icoon in Leeuwarden is.
Vandaag de dag kun je de 183 traptreden van de oldehove beklimmen en genieten van het uitzicht over Leeuwarden en omstreken. Dit uitzicht is de klim, op een heldere dag, meer dan waard.
Voormalig gevangenis de Blokhuispoort
In Leeuwarden staan veel monumentale panden die verhalen vertellen over de geschiedenis van de stad. De Blokhuispoort is er daar een van. Dit gebouw werd al in 1499 gebouwd in opdracht van Albrecht van Saksen. Na de bouw diende het gebouw als gevangenis. Door de eeuwen heen heeft veel gespuis opgesloten gezeten achter de muren van de Blokhuispoort. Het gebouw deed namelijk tot 2007 dienst als huis van bewaring.
Tegenwoordig kan jan en alleman er naar binnen en naar buiten lopen. In het historische gebouw bevindt zich vandaag de dag namelijk een cultureel centrum, een museum en in de toekomst ook een bibliotheek. De Blokhuispoort kan een goede plek zijn voor een pauze tijdens je stadswandeling. In de oude gevangenis is namelijk ook een restaurant gevestigd, genaamd ‘Proefverlof’. Dit restaurant serveert lekkere biologische gerechten; bepaald geen gevangenis maaltijd.
Wandel door de historische binnenstad van Leeuwarden
De rijke geschiedenis van Leeuwarden gaat honderden jaren terug. Van het einde van de 16e eeuw tot aan halverwege de 18e eeuw was Leeuwarden de hofstad van Nederland. Dit houdt in dat de vorst van wat destijds Nederland was in Leeuwarden woonde. Huis bieden aan de belangrijkste persoon van het land bracht veel rijkdom met zich mee. Dit zie je nog altijd terug in de architectuur in de historische binnenstad en de twee paleizen die nog te bewonderen zijn (Het Stadhouderlijk Hof en Princessehof).
Leeuwarden heeft vandaag de dag nog altijd een prachtige historische binnenstad. De gezellige straten ademen zijn rijke geschiedenis. Om wat van de Friese geschiedenis en cultuur mee te krijgen hoef je dus in weze niet het museum in te duiken. Struin door de straten in de binnenstad en ontdek waarom de stad ook wel ‘klein Amsterdam’ wordt genoemd. De oude gevels, grachten en kleine winkelstraatjes zijn ‘stadser’ dan je waarschijnlijk van Leeuwarden had verwacht.
Als je meer uit je wandeling wilt halen kun je ook meelopen met een van de open stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden. Zij bieden verschillende wandelingen aan, zoals een Friese verhalen tour en een Street Art tour. De stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden zijn op basis van vrijwillige donatie, en zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits.
Historisch handelscentrum: De Waag
Op de Nieuwestad in Leeuwarden vind je de Waag. Dit bijzondere historische gebouw heeft sterke gelijkenissen met de bekende waag in de hoofdstad van ons land. Wie de Waag in Amsterdam wel eens heeft gezien zal dit zeker beamen. Het gebouw in Leeuwarden werd rond 1595 gebouwd en diende in die tijd als centrum van de handel. Omdat in Leeuwarden vooral boter werd gehandeld werd de Waag ook wel de ‘boterwaag’ genoemd.
Inmiddels wordt het gebouw niet meer gebruikt om boter en andere waren te wegen, maar is er een lunchcafé in gevestigd. Je kunt er dus terecht voor een kop koffie, maar je kunt er ook tijdens je stadswandeling een rondje omheen lopen. Dit bijzondere bouwwerk met rijke geschiedenis is in ieder geval de moeite waard om te zien.
Winkelen in de Kleine Kerkstraat
Leeuwarden is niet alleen een aanrader voor cultuurliefhebbers. Wie van winkelen houdt kan daarvoor ook in de Friese hoofdstad terecht. Je vindt er zelfs een winkelstraat die tot twee keer toe werd verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Die straat is de Kleine Kerkstraat. In deze winkelstraat zijn veel kleine en unieke winkels gevestigd. Je vindt er dus geen grote winkelketens als de H&M en HEMA, maar alleen kleine zaakjes van lokale ondernemers. Haal vers brood bij Broadsje Bakker en een stuk kaas bij de Zuivelhoeve. Geen honger? Loop dan bij De Stadskapper naar binnen voor een kijkje in misschien wel de meest bijzondere kapperszaak van Nederland.
Als je door deze knusse winkelstraat loopt dan begrijp je waarom veel mensen zo enthousiast zijn over Leeuwarden. Mede door een straat als deze werd Leeuwarden in 2018 verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa.
Wandel langs de historische Museumhaven aan de Willemskade
Leeuwarden dankt zijn rijke geschiedenis grotendeels aan zijn gunstige ligging. Doordat de stad goed bereikbaar was over het water was Leeuwarden een paar eeuwen geleden een drukke handelsstad. De stad verbond het noorden met het zuiden. In de 19e en 20e eeuw vestigden zich onder meer rederijen, ambachtslieden en banken aan de Willemskade. Tegenwoordig kun je nog steeds veel drijvende monumenten vinden aan de noordkant van die kade. De Museumhaven, zoals dit deel van de Willemskade sinds 2005 heet, ligt in het hartje van Leeuwarden.
Aan de gerestaureerde kade liggen bijzondere historische binnenvaartschepen waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn. Het boegbeeld van de collectie is het stoombeurtschip Stânfries X. Dit schip wordt nu beheerd door Stichting Museumhaven en functioneert tijdens de jaarlijkse intocht van Sinterklaas in de stad als pakjesboot. Veel van de andere schepen in de Museumhaven zijn privé-eigendom en kunnen dus niet bezocht worden. Een schip dat je wel kunt bezoeken is het Pannekoekschip. Maar wie geen trek heeft in pannenkoeken kan ook gewoon langs de prachtige kade wandelen om de monumentale schepen van de buitenkant te bewonderen.
Ontdek Leeuwarden vanaf het water
Leeuwarden is een niet al te grote stad en is makkelijk te voet te verkennen. Je verkenningstocht door Ljouwert krijgt echter een nieuwe dimensie met een boottocht over de grachten. Vanaf het water ziet de stad er namelijk heel anders uit. De etalages van winkels verdwijnen uit je zicht en het onderaanzicht van de gevels geven een bijzonder nieuw perspectief op de grachtenpanden.
Er zijn verschillende rederijen waarmee je een vaart over de grachten kunt maken. Zo vaart Stichting Praamvaren Leeuwarden regelmatig met een gids die je meer vertelt over je uitzicht. Deze rondvaarten zijn vrij traditioneel van aard maar zijn zeker een ontspannen activiteit tijdens een weekend in Leeuwarden. Stichting Praamvaren biedt meerdere routes aan waarin je verschillende delen van (de binnenstad van) Leeuwarden ontdekt. Wil je een iets minder traditionele rondvaart dan kun je ook op aanvraag varen op de Praam van André Minkema.
Je kunt de grachten ook op eigen houtje verkennen. Daarvoor moet je wel zelf het roer in handen nemen. Bij GreenJoy huur je makkelijk een elektrische sloep waarmee je vrijwel geruisloos door de binnenstad vaart.
Strijk neer in het park: Prinsentuin
Door een stad struinen is vermoeiender dan het klinkt. De vele indrukken en het vele wandelen vraagt zijn tol van je voeten en benen. Dat is niet erg, want Leeuwarden heeft genoeg plekken waar je even tot rust kunt komen. En dat zonder daarvoor de binnenstad uit te hoeven. Ontsnap bijvoorbeeld even aan de drukte van de stad in de Prinsentuin. Dit is een prachtig park aan de noordkant van de binnenstad. Het park is het voormalig lusthof van de Nassaus na de aanleg in 1648. De Prinsentuin bleef nog 150 jaar gesloten voor het publiek, maar tegenwoordig strijkt iedereen er neer voor een picknick of gewoon wat ontspanning.
Dit park is het bekendste park in Leeuwarden. Dat komt door zijn geschiedenis en door de vele activiteiten in het park. Zo worden er in de zomer ieder zondagmiddag gratis concerten gegeven. De prachtige locatie van de Prinsentuin maakt het de perfecte ontsnapping aan de stad.
Eten en drinken in Leeuwarden: drink speciaalbier bij de Markies
Als je uitgewandeld, uitgewinkeld en uitgevaren bent is het hoog tijd voor een hapje en een drankje. Daarvoor ben je in Ljouwert aan het juiste adres. Leeuwarden heeft een overvloed aan gezellige koffietentjes, restaurants en cafeetjes om te ontdekken. Wie van speciaalbier houdt kan daarvoor bij de Markies terecht. Dit café belandde in 2019 op de twaalfde plek in de Café Top 100 van Misset Horeca. En dat is niet zonder reden. Het is een café met aandacht voor de klant en een uitgebreide keuze uit verschillende nationale en internationale bieren. Wie zijn weekend in Leeuwarden goed wil afsluiten (of juist inluiden) kan dit het beste met een Fries biertje doen, zoals het Friese Grutte Pier.
Goedkoop overnachten in Leeuwarden
Leeuwarden heeft een groot aantal hotels en bed & breakfasts om in te overnachten. In de stad staan veel historische panden uit de 19e eeuw die zijn omgetoverd tot hotel. Een goed voorbeeld daarvan is het Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof. Dit hotel heeft een koninklijk tintje aangezien het is gevestigd in het voormalig paleis van de Koninklijke familie. Een ander voorbeeld is het Oranje Hotel in Leeuwarden. Dit hotel bestaat al sinds 1879 en is tegenwoordig van alle moderne faciliteiten en gemakken voorzien. Het Oranje Hotel ligt recht tegenover het centraal station waardoor het de perfecte accommodatie is voor wie met het openbaar vervoer naar het hoge noorden afreist.
Ook rondom Leeuwarden liggen veel kleinere steden met hotels en opties voor goedkope overnachtingen. Harlingen, Heerenveen en Drachten liggen bijvoorbeeld op een steenworp afstand van Leeuwarden. Je kunt er dus ook voor kiezen om in een van deze steden te slapen tijdens je weekend in Friesland. Benieuwd naar meer hotelaanbiedingen in en rondom Leeuwarden? Bekijk ze hier.